Sharing is Caring

Hi!

Vandaag is het alweer 1 mei, jeetje jongens wat vliegt de tijd toch weer voorbij. Nog anderhalve maand knallen op school en dan zit het eerste jaar er alweer op, mag ik hopelijk door naar het tweede jaar en heb ik misschien mijn propedeuse wel binnen. Een fenomeen wat je de laatste tijd overal tegenkomt, maar vaak zeker ook met betrekking tot school, wat mij er zeker door heen gaat helpen en heeft geholpen is ‘sharing is caring’. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? En hoe ga je hier mee om? Wat ‘Share’ je dan zoal? En tot in hoeverre moet jsharing-is-caringe ‘Care-en’?

De letterlijke vertaling van sharing is caring is: delen is (ver)zorgen. Wat hier vaak, school gerelateerd, mee wordt bedoeld is dat je samenvattingen, handige weetjes / trucjes, etc. met je medestudenten deelt. Dat je niet alles voor jezelf houdt, maar hiermee ook je medestudent een handje op weg helpt. Natuurlijk is dit fenomeen niet alleen maar school gerelateerd. Zo ging ik zelf vorig weekend een weekend naar mijn ouders. Voor een weekendje op en neer ben ik, en dan reis ik gelukkig met korting, al gauw zo’n €30 kwijt. Ik ging dat weekend samen met mijn vriend dus dat zou betekenen dat we €60 kwijt zouden zijn aan een weekendje naar mijn ouders. Puur en alleen de reis, dan hebben we nog niet eens een kopje koffie of thee onderweg. Belachelijk veel geld, ik weet het, maar helaas weinig binnen mijn bereik aan te veranderen.

2015-04-26 20.39.20
Goed, terug naar sharing is caring. Toen ik voor de automaat stond om onze ov-chipkaarten op te laden met voldoende saldo kwam er een jongen aangehold met zijn vriendin op zijn hielen. Of hij wat mocht vragen. Uit automatisme wou ik alweer ‘nee’ zeggen, ik dacht ‘die probeert ons vast weer wat aan te smeren of om geld te bedelen’. En o jongens wat ben ik blij dat ik ‘ja’ heb gezegd! Dit jonge stel was namelijk net aangekomen op station Groningen vanuit Leiden. Zij hadden voor deze reis twee dagkaarten gebruikt van een Blokker-actie. En aangezien zij het weekend in Groningen bleven en deze kaarten niet meer zouden gebruiken leek het hun een goed idee om ze voor een zacht prijsje te verkopen. Zijn vraag was dan ook of wij de dagkaarten wilden overkopen. En zo kwam het lieve mensen, dat wij voor €15 met zijn tweeën heengingen in plaats van €15 per persoon te betalen.

Ik vind bovenstaand een goed voorbeeld van sharing is caring, omdat hij iets, waar hij zelf geen nut meer van heeft, graag met een ander wil delen. Omdat hij natuurlijk gekke henkie ook niet is en weet dat hij hier best geld voor kan vragen, vraagt hij hier een kleine vergoeding voor. En laten die goedkope treinkaartjes ons nou net heel goed van pas komen.

1d4abf45e419f6f94b9c17f9953a28e9Ik wil jullie nu niet gaan beweren dat je spontaan alles wat je in huis hebt moet gaan weggeven of verkopen, want wie weet heeft iemand anders er nog wat aan. Of dat je al je zelfgemaakte samenvattingen, verslagen, noem het maar op, moet gaan delen met je studiegenoten. Nee, doe dat alsjeblieft niet! Verkoop of geef alleen datgene wat jij echt niet meer gebruikt weg. Want waarom zou je niet, voordat je het in de prullenbak gooit, nog eens rondvragen of iemand anders er wat aan heeft? Zo ook met je zelfgemaakte samenvattingen. Als jij je tentamen gehaald hebt, en het voelt voor jou goed om te doen, misschien kun je dan je samenvatting delen met je studiegenoot die het tentamen al voor de tweede keer moet herkansen en zelf niet goed is in samenvatten. Of zet je samenvatting op stuvia.com te koop. Mocht je zelf niet zo’n bolleboos zijn, kan je hier ook samenvattingen kopen van medestudenten. En kijk anders ook even dit artikel van Vodafone Firestarters. Staat vol met handige apps en websites met een hoog sharing is caring gehalte!

Doe jij al mee aan sharing is caring? Heb je ook wel eens iemand op weg geholpen met een samenvatting? Of vind jij juist dat iets waar je zelf moeite, energie (en wellicht geld) in hebt gestoken, je voor jezelf moet houden? Ik ben in ieder geval voorstander, zolang je niet verder gaat dan voor jou goed voelt.

Liefs,

Ilse

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s